În fiecare zi scriu cel puțin un articol, în mintea mea, pentru voi.
Totuși, pe site ajung foarte puține dintre acestea, unele mi se par prea personale, altele prea influențate de diferiți factori din jurul meu.
Sunt zile în care nu am timp pur și simplu. Înainte îmi lua cam două ore și jumătate să scriu un articol care se citește în 5 minute, acum sunt mult mai rapidă, dovada faptului că eficiența se dobândește în timp. Am avut zile în care am fost tristă, vedeți mai jos motivele, și nu am putut urca nimic pe site, iar știri bombastice, articole cu emoții negative și vești proaste nu îmi place să pun.
Anul acesta șterge ani de sacrificii
În ultimii doi ani am fost destul de activă în mai multe comunități de networking, în special comunități de femei. Știu oameni care muncesc peste 12 ore pe zi de ani de zile ca să crească o idee sau un vis, care și-au asumat riscuri, care au făcut investiții și care acum sunt ”în aer”.
Știu personal multe mame care și-au lăsat jobul ca să facă o afacere, să aibă mai mult timp de stat cu copiii, să aibă cum să ducă și să aducă copiii de la grădiniță și de la școală, să aibă un pic de flexibilitate, poveștile unora dintre ele se găsesc în pe site-ul Mamprenoare și pe alte site-uri care susțin activitatea antreprenorilor.
Copiii mici au program redus, cineva trebuie să fie cu ei, oricât am întors situația pe toate părțile, noi, singuri în București, nu am găsit o rezolvare care să ne asigure liniștea pe care o doream.
M-am uitat în jur la opțiunile celorlalți: bunici (la noi nu este cazul), bone (costă și greu găsești pe cineva compatibil cu familia), sau program lung la grădiniță și apoi la școală.
Ultima variantă părea acceptabilă până când am făcut calculul perioadelor de vacanță și am înțeles că nu avem cum să facem față, așa că am renunțat la munca din corporație să îmi cresc copilul și să fac un business pe care îl purtam de ceva timp în cap. Din fericire noi aveam economii cât să îmi permit această opțiune.
La fel ca mine au făcut multe mame.
Au pornit câte un business, într-o perioadă în care era oricum greu cu copii mici acasăși totuși s-au înhămat la și mai mult.
Orice business la început de drum este la fel ca un copil mic, are nevoie de câțiva ani ca să ajungă la un nivel de minimă profitabilitate.
În emisiunile pe care le-am realizat la BiziLiveTV am încercat să descos invitatele în legătură cu modul în care au început afacerea, cât au investit, cum s-au descurcat cu copiii și cu munca.
Emisiunile sunt postate pe youtube și le puteți găsi dacă dați search cu numele meu sau pe pagina FB a Bizilive.
În tot acest timp, în cele mai multe cazuri de mici antreprenori, mama, uneori și tata, sau doar tata, care muncește sigur peste 10 ore inclusiv in weekend, nu își permite un salariu în firmă, nici măcar un salariu minim pe economie. Toți banii care încep să intre în firmă sunt investiți mai departe, să crească afacerea.
Vă dați seama cum este pentru ei această perioadă? Și nu e cazul doar al mamelor sau al părinților, sunt destui antreprenori, femei și bărbați, părinți sau nu, care sunt în aceeași situație.
Eu am contribuit la stat 20 de ani din poziția de salariat, mulți ani din doua sau chiar joburi, iar acum în continuare plătesc taxe și impozite pentru firmă și investițiile pe care le am, dar pierderile le iau singură în piept, toate, la fel ca toți antreprenorii mici.
Mă gândesc cum ne va sprijini statul în această perioadă astfel încât să reziste afacerile noastre.
Multe afaceri au fost închise și asta e trist, dureros, descurajant
În întâlnirile acestea de networking oamenii vorbesc despre afacerile lor, despre cum au început, cum au investit, cum se zbat ca să iasă la suprafață, să țină cheltuielile sub control și să facă profit.
Ei bine, când ajungi să cunoști oamenii și afacerile lor, doare tare să auzi că au închis și te gândești … cine urmează? poate eu?
Nu a trecut o săptămână fără să aud că cineva a închis afacerea: câteva saloane de înfrumusețare, salon de masaj și terapii, locuri de joacă pentru copii, spații de activități afterschool, cafenea, servicii de produse publicitare, alte afaceri mici, unele abia începute.
Din punct de vedere financiar știu că în unele cazuri a fost alegerea înțeleaptă, mai știu că în alte cazuri, decizia este în mod greșit întârziată.
Sunt afaceri în care s-a investit și investiția e departe de a fi recuperată, așa că proprietarii afacerii încearcă soluții peste soluții pentru a rezista, le este greu să reducă pierderea și să ia o decizie drastică, așa că se chinuie să reziste, cât și cum nimeni nu poate știi.
Sunt afaceri în care atașamentul emoțional este mare, afacerea este un ”alt copil” al familiei, este greu de lăsat în urmă, așa că antreprenorii se chinuie să reziste.
Sunt afaceri în care sunt contracte care au fost bine negociate și acum se dovedesc pietre de moară, de exemplu, cine și-ar fi dorit să investească într-un sediu fără garanția că nu îl va pierde sau că nu crește chiria, așa că decizia logică la momentul negocierii a fost să fie un contract cât mai lung, ”bătut în cât mai multe cuie”, iar acum fix cuiele alea multe duc la o pierdere lunară, printr-o cheltuială greu de susținut, într-un sediu fără activitate.
Ies rar din casă și atunci văd magazine închise, afaceri care nu au rezistat, unele sunt locuri din care cu drag îmi cumpăram diverse lucruri.
Știți câți dintre acești antreprenori vor să se întoarcă la ceva sigur, la o muncă de 8 ore, fără nopți și weekenduri pierdute, la asigurări sociale, asigurare medicală, diverse beneficii platite de angajatorul care poarta și riscul afacerii?
Mă gândesc cum va arăta lumea după Covid, fără toate aceste afaceri mici și fără antreprenorii din spatele lor, fără vise și speranțe, fără risc asumat, fără implicare, cu deznădejde, cu plafonare, pentru că doar unii vor mai avea curaj să o ia de la capăt.
Dacă aveți prieteni cu afaceri ajutați-i astfel:
- dați like paginilor lor,
- dați share ca să afle lumea de afacerile lor,
- comentați la postările lor pentru a le crește în vizualizări,
- dați review-uri pe paginile lor,
- cumpărați produsele lor,
- folosiți serviciile lor,
- întrebați cu ce puteți ajuta, punctual,
acum este momentul să ne sprijinim între noi.
Întinde o mână de ajutor în fiecare zi, nu știi când alte mâini vor ajunge și la tine într-un moment de nevoie.
Sa vă fie bine, oriunde sunteți!
Vă recomand să citiți și articolele:
Zile proaste și fără energie, plus îngrijorare
Coronavirus afectează multe locuri de muncă. Aveți bani puși deoparte?
Interviu cu Mihaela Radu, coach și consilier privind cariera
Coronavirus, evenimente anulate, concediu forțat unde se poate, empatie
Grijile legate de bani nu te lasă să dormi?
Cover Photo by Karolina Grabowska from Pexels