Asta este una dintre regulile de aur ale banilor, cu impact asupra propserității tale și a viitorului tău financiar.
Studiile arată că peste 70% dintre oameni trăiesc în haos financiar, de la un salariu la altul.
Majoritatea nu s-au gândit niciodată să își facă un plan financiar, nici nu ne-a trecut prin cap că asta îi poate ajuta să le fie mai bine financiar sau cei care spun că s-au gândit motivează că nu au timp, nu știu cum se face, planurile și le fac cei cu bani, își vor face planuri când banii vor fi suficienți și așa mai departe.
Nu mai este nici o surpriză faptul că nu vor avea nici bani și nici timp pentru așa ceva, peste ani de zile vor avea aceleași motive și rezultat zero.
Cei înțelepți financiar înțeleg calea spre progres și dedică timp educației financiare, toți știu această regulă de aur: plătește-te pe tine prima dată.
Cum faci asta?
-
Ține-ți calculul banilor. Fă-ți un buget.
Lipsa calculului lunar al banilor, combinat cu veniturile mici, conduc la situații financiare precare, adică la situația în care trei din patru oameni rămân fără bani înainte de următorul venit.
Cu cât ai mai puțini bani, cu atât trebuie să ai grijă de ei mai mult, altfel încât să le crești valoarea.
Ce înseamnă să crești valoarea banilor tăi?
Să îi cheltuiești pe lucruri care sunt importante pentru tine și să nu îi lași să se risipească sub impulsul emoțional pe care îl ai la cumpărături sau în fața emailurilor care anunță % mari de reduceri pentru produse care de fapt nu îți trebuie.
Este important să știi câți bani îți intră în conturi în fiecare lună. Poți crește această sumă? Cum?
Creșterea veniturilor nu se face de pe o zi pe alta așa că măsuri imediate poți aplica în zona cheltuielilor tale.
Trebuie să știi pe ce se duc banii tăi, care sunt nevoile de bază ale tale și ale familiei tale, câți bani ai nevoie minim pentru a te descurca și care sunt lucrurile pentru care plătești bani cu impresia că ai nevoie, dar de care în realitate te poți lipsi, sau pentru care poți găsi soluții mai convenabile.
-
Încadrează-te în buget.
Multe persoane au o surpriză când își calculează banii și anume, ei cred că banii se duc pe nevoi de bază și descoperă că o grămadă de bani merg pe lucruri care nu sunt esențiale sau se risipesc din neglijență.
Ideal este să stabilești o sumă de bani care să fie acceptabilă pentru tine pe fiecare domeniu din bugetul tău de cheltuieli: utilități, chirie, rată la casă, rate la bunuri de consum, mâncare, divertisment, distracție și așa mai departe.
Un mic sfat: dacă ai credite de nevoi personale încearcă să te scapi de ele, sunt mult prea scumpe.
Verifică bugetul, decide de unde vei ”tăia” din cheltuieli și alocă banii aceia pentru a încheia mai devreme creditele.
Citește și articolul (click pe titlu, se deschide în altă fereastră pentru ca tu să poți citi acest articol până la capăt):
Bugetul, restricție sau libertate?
-
Prima cheltuială lunară este către tine!
Tu ești furnizorul tău de bani, dacă nu poți lucra, dacă nu produci bani, toți ceilalți furnizori pe care îi plătești vor rămâne și ei fără bani din partea ta.
Ce fac aproape 80% dintre oameni?
Primesc salariul, plătesc facturile, din restul trăiesc, cumpără ce au nevoie zi de zi, așa cum vin cererile, nevoile și dorințele, apoi speră să ajungă banii pentru nevoile din ultimele zile înainte de următorul salariu.
Uite așa, lună după lună, șansele să pună ceva deoparte sunt minime.
Cei care își propun să facă economii și nu reușesc niciodată, sunt cei care spun ”o să am grijă mai mare la bani, așa, la finalul lunii îmi rămân bani pe care o să îi pun deoparte și o să economisesc”.
Cei care reușeșsc să facă economii sunt cei care decid să se plătească prima dată pe ei și astfel, când le intră banii în cont transferă suma pe care vor să o economisească (și mai apoi să o investească) în alt cont, în contul lor de economii, apoi se descurcă cu ce le rămâne.
Îți recomand o carte care vorbește despre acest principiu și care este una dintre cărțile mele preferate de educație financiară, se numește Cel mai bogat om din Babilon scrisa de George Clason.
Îți doresc succes în aplicarea acestui principiu!
Despre beneficiile lui voi vorbi și în alte articole însă ce vei descoperi tu contează, indiferent cât de mică este suma pe care o pui lunar deoparte, te las pe tine să tragi propriile concluzii, să vezi cum te simți la ideea că ”ai bani deoparte”, să simți cum ți se schimbă starea de spirit. E clar că cu 5-10% din rata creditelor tale nu te vei imbogăți, dar vei avea alte câștiguri, dincolo de suma de bani care se adună încet.
Ai încredere în proces!
Crește suma pe care ți-o aloci și mai devreme decât crezi vei căuta pe site-ul meu și pe alte site-uri sfaturi legate de altă zonă financiară, din zona ”ce să fac cu banii mei?”.
Photo cover by Karolina Grabowska from Pexels
Îți recomand și articolele:
Oamenii de succes investesc în educația lor
Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?
Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit