Sechele din trecut referitoare la bani și cum să scapi de ele

Sechele din trecut referitoare la bani și cum să scapi de ele

1920 1280 AnaMaria

Cei de vârsta mea au prins o parte de viață în comunism și au simțit cum e să ai o viață cu lipsuri, cei mai tineri aud multe din discuțiile bunicilor lor.

Stăteam nopțile la rând, vigilenți să nu se bage cineva în față și să nu pierdem cumva cartelele pe care primeam câte ceva de mâncare. Am simțit frigul, uneori și foamea, plus umilință din plin, frica de cei din jur și altele.

Am rămas cu sechele, și dacă noi ne mai vindecăm, părinții noștri trăiesc cu aceeași frică, încă sunt atenți la banii lor (nu că ar avea de ales), și au grijă să aibă tot timpul ceva rezerve fie de bani, fie de mâncare, borcane în cămară, o bucată de carne în congelator.

Și noi?

Care încotro.

Unii suntem zgârciți și ținem de orice bani, nu contează că se devalorizează și dacă nu facem ceva cu ei se fac nimic, de parcă i-ar mânca moliile.

Nu am primit educație, nu știm să înțelegem când este vorba de o investiție și când de o șmecherie (fraudă/ jecmănală/ păcăleală, spune-i cum vrei).

În plus, ideea că cineva poate câștiga ceva de pe urma banilor noștri ne deranjează rău, așa mai bine nu câștigăm niciunul decât să ne simțim luați de fraieri.

Alții cădem  în extrema cealaltă, facem totul praf pentru că(nu-i așa?!) nu se alege nimic de ei, pentru că oricum nu știm ce să facem cu ei, pentru că o viață avem și așa mai departe.

Nu avem educația necesară să facem planuri pe termen lung, trăim ca niște copii, suntem creduli, naivi în legătură cu banii și ne bucurăm de moment. Ne lăsăm influențați de reclame, de cei din jur, de tot ce ne poate manipula și îi vedem pe cei cu bani convinși că au pentru că fură sau fac ei ceva necurat.

Din fericire mulți suntem echilibrați și chibzuiți, cu ușoare alunecări în extremele de mai sus.

Au învățat de la bunici că întotdeauna lași ceva de sămânță, pentru primăvară. Că din ce produci anul acesta trebuie să te descurci mai mult de un an, pentru că nu știi ce aduce vremea anul viitor – o inundație, un încheț, o grindină și munca ta se duce pe apa sâmbetei.

Apoi au învățat de la părinți să fie corecți și cinstiți, să își plătească datoriile și apoi să se întindă cât le este pătura.

Cei norocoși au învățat să combine chibzuința cu ambiția, cu dorința de a evolua, de a face tot mai mult și mai bine, de a progresa financiar. Aceștia sunt oamenii care se descurcă, care fac din toate și le este bine.

Citește și articolul Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

Cei și mai norocoși au avut șansa să își găsească un partener pe măsură, cu care să poată comunica, alături de care să facă planuri și să le ducă la îndeplinire, să le fie bine și tot mai bine.

Ce trebuie să înțelegem este faptul că fiecare vine de acasă cu:

  • o atitudine față de bani –  banii sunt buni sau banii sunt răi, depinde de ce experiențe am trăit la noi în familie. În consecință, acțiunile noastre de a aduna banii sau de a ne scăpa de ei, modul în care îi folosim vor fi aliniate cu ce am asimilat.
  • credințe și valori – cărora le vom rămâne fideli în timpul vieții, dacă nu le conștientizăm și nu facem pași mici să le rescriem .

Trebuie să înțelegem că atitudinile părinților noștri, ale bunicilor, sau ale oricui ne-a influențat în copilărie, au fost formate la fel, din ce au fost învățați și din ce au trăit.

Cei dinaintea noastră au avut viața grea și au dezvoltat propriile lor metode de a trece prin greutăți. Ei ne-au învățat ”de bine” – uite ce m-a ajutat să fac față greutăților, fă asta și tu și îți va fi bine. Ne-au învățat să strângem banii la saltea, să ținem capul plecat în fața nedreptăților, să muncim din greu, să avem tot timpul ceva pus deoparte adică ascuns (ulei, zahăr, orez, fasole) că nu se știe niciodată ce vremuri vin. Noi acum vom cerne acele informații pe care le-am luat de bune la o vârstă la care informațiile le-am absorbit fără să înțelegem că sunt folositoare sau nu.

Înțelegem ce credințe, valori, atitudine avem față de bani când ne analizăm acțiunile, când ne analizăm evoluția financiară, modul în care obținem sau nu banii, felul în care îi adunăm sau ne scăpăm de ei și așa mai departe.

Analiza situației tale financiare, a modului în care comunici despre bani in familie, analiza extrasului de cont, a modului în care ai evoluat profesional sau a modului în care îți conduci afacerea, toate  îți pot spune multe despre relația ta cu banii, despre credințele și valorile tale, chiar și despre punctele tale forte și slabe.

Când avem de-a face cu un partener din altă cultură, vedem o altă abordare referitoare la bani, nu neapărat una mai bună sau mai rea, dar una diferită, pentru că mediul în care creștem ne influențează semnificativ și își lasă amprenta asupra atitudinii referitoare la bani.

Ce au ”altfel” cei crescuți în familiile cu bani? De ce pe vremuri familiile erau împotriva amestecului celor din clase sociale diferite? Mentalitatea referitoare la bani!

Din acest motiv sunt copii din familii bogate care pierd banii familiei și apoi reușesc să îi facă înapoi, pentru că știu deja rețeta. Tot din acest motiv cei săraci care câștigă la Loto sau primesc moșteriri mari ajung fără bani în câțiva ani, pentru că banii nu vin la pachet și cu educația necesară referitoare la cum să îi administrezi.

Îți propun câțiva pașii de urmat pentru a avea o relație mai bună cu banii.

Acești pași te ajută să ai o linie bună de comunicare cu partenerul sau partenera referitor la obiectivele voastre financiare, pentru a avea o creștere a veniturilor tale.

  1. Stabilește care este relația ta cu banii. Fă o listă cu tot ce deții. Calculează câți bani ți-au trecut prin mână. Verifică-ți extrasul de cont și vezi unde merg cei mai mulți bani. Vezi ce personalitate financiară ai. Amintește-ți ce îți zic cei din jur și fă o listă. Adaugă pe listă ce crezi tu, cum vezi tu relația ta cu banii: îi atragi ușor sau mai greu decât alții, îi cheltui repede sau te gândești bine înainte de a te despărți de ei, la cumpărături iei doar ce ți-ai propus sau reclamele îți iau ochii, îți îndeplinești dorințele sau le amâni. Mai multe vei afla după ce treci prin toți pașii de mai jos.

 

  1. Înțelege care sunt lecțiile care ți-au fost insuflate și care îți sunt de folos (dar poate nu le mai prea aplici) sau care nu îți sunt de folos și te boicotează (și ar fi cazul să scapi de ele).

 

  1. Informează-te: fă cursuri, citește cărți, vezi filme pe youtube, ia-ți ore de consultanță, ia-ți un coach, găsește grupuri de oameni cu același interes ca tine, citește site-uri și bloguri despre bani.

 

  1. Decide schimbările pe care vrei să le faci. Și apoi decide prioritatea. Dacă vrei să schimbi mai multe lucruri deodată ai șanse mici de realizare. Ai răbdare.

 

  1. Fă un plan de implementare, cu pași mici. Poate te ia un val de entuziasm, dar schimbările mari și brulște, într-un domeniu atât de sensibil, îți spun din experiența mea cu muuuulți oameni că nu vor funcționa. Dacă încerci pași mici, o să vezi rezultate mari. De exemplu dacă vrei să faci economii nu începe cu 30% din salariu, începe cu 5%, apoi crești la 10% după o lună, apoi la 15% după 3-4 luni. Apoi te concentrezi pe creșterea veniturilor, astfel încât să poti reveni și să crești suma pusă deoparte la mai mult de 15%. Pas cu pas, chiar dacă simți că sunt pași mici, la final de an vei fi mult mai departe decât ai fost probabil toată viața de până acum. Nu te gândi ”nu e mare lucru / asta nu face o diferență” și nu te compara cu alții, altfel spus nu îți tăia craca de sub picioare, vor fi destui cei care vor încerca să îți pună piedici, măcar tu să te susții cu gânduri și vorbe bune.

 

  1. Bucură-te de realizări și ai încredere în proces. Informează-te, reinventează-te, schimbă gașca de prieteni dacă este cazul, fă-ți un plan anual de creștere personală și profesională.

Vei vedea cum viața ta se va îmbunătăți pe toate planurile.

educatie financiara parenting

Pentru o mai bună relație cu banii tăi îți recomand dintre cursurile mele, următoarele:

CURS ONLINE TU SI BANII TAI, program flexibil, 6 saptamani

Este un curs complex, care pornește de la identificarea relației cu banii, face ”pace” cu trecutul, apoi se concentrează pe prezent și modul în care ne raportăm la bani și ajunge către viitor, în zona de creștere a veniturilor. Un curs ce durează 6 săptămâni, și rulează de câteva ori pe an.

Urmăriți în secțiunea Evenimente când este următorul și rezervați-vă loc. Apoi, în perioada cursului veți primi câte două lecții pe săptămână, lecții video înregistrate, pe care le vedeți sau le auziți când aveți timp.

Fiecare lecție are exerciții de făcut la final, un fel de teme care la finalul cursului vă vor arăta care e relația voastră cu banii, de unde a pornit și încotro vă îndreptați. Fiecare lecție are și recomandări de cărți de citit, legate de subiectul lecției.

Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!

Un curs despre cum să găsim o cale de comunicare în cuplu. Fiecare vine în relație cu credințele și atitudinile lui, și fiecare crede că are dreptate, și fiecare simte nevoia să îi arate celuilalt calea corectă. Ei bine, am o veste, amândoi aveți dreptate, fiecare în felul lui.

Ideea este că veți înțelege de ce sunteți diferiți, ce frici stau în spatele comportamentelor voastre (diferite) și cum să vă înțelegeți unul pe altul, dar mai important cum să începeți să aveți o cale de comunicare care să vă ajute să progresați financiar la nivel de familie.

Curs online înregistrat Evaluează-ți angajatorul și câștigă mai mulți bani

Poți fi unul dintre cei mai deștepți și eficienți oameni din firmă și totuși asta să nu se vadă nici în evoluția ta profesională și nici în contul tău. Acesta este un curs despre cum să te pregătești să ceri și să primești ceea ce ți se cuvine. Este un curs care îți va fi de folos, pe viață! Rețeta  pe care o aplici pentru evoluție profesională este aceeași, și va funcționa de fiecare dată!

Cursurile mele sunt sugestia pe care pot să o fac acum ca să îți dau o mână de ajutor, dar pe piață găsești educatori financiari locali și internaționali care pot fi ceea ce ai tu nevoie.

Găsiți-vă site-urile, speakerii, scriitorii cu care rezonați și citiți / ascultați/ citiți zilnic 15-30 de minute ceva din zona de interes, iar de două ori pe săptămână ceva ce nu neapărat vă interesează, ca să vă scoată din zona de confort, ca să vedeți aceleași informații din altă perspectivă.

Să fiți fericiți și banii să nu vă lipsească niciodată!

Photo cover by Sergiu Vălenaș on Unsplash

Leave a Reply