Azi am o zi nicicum, știți și voi cum sunt acelea, sunt convinsă.
Sunt zilele în care totul pare gri, fără speranță, trist, mohorât.
Am muncit mult în perioada asta și încep să simt, în plus evenimentele din jurul meu nu au fost vesele, oameni pe care îi cunosc și-au pierdut locul de muncă, banii, afacerile sau mai grav de atât pe cineva drag. Fiecare încearcă să se agațe de câte un fir de speranță.
Copila m-a trezit la ora 7, eu mă culcasem după ora 2, am stat să termin ceva ce aveam în lucru. Vă dați seama că azi dimineață eram cu energia la pământ, am băut cu Elena câte o limonadă caldă, am mâncat fructe, apoi ea a mers la școala online, știu că până la ora 12 este ocupată și nu are nevoie de mine.
Și eu sunt îngrijorată
În firmă mi-au ”căzut” contractele care aduceau venitul constant, o parte din venit l-am înlocuit cu solicitările de cursuri din corporații și cu alte colaborări, dar asta a însemnat 10 ore de muncă pe zi și rezultatul financiar e departe de cum ar trebui să fie.
După ce a început Elena lecțiile m-am pus înapoi la somn, dar nu am reușit să adorm.
Habar nu am de unde mi-au trecut prin cap colegii de la primele locuri de muncă. Am început să muncesc direct după liceu. Nu știam cum sunt ”oamenii mari și serioși” și mulți dintre ei s-au dovedit a nu fi atât de blânzi, drăguți, gata să îți dea o mână de ajutor pe cât ar fi trebuit să îi îndemne vârsta și experiența, ci erau mai degrabă cei mai mari care aveau în jurul celor tineri și fără titluri, un loc în care să își arate puterea cu care se îmbătau din funcții mărunte cu titlul de șef.
A fost greu, mi-a fost greu.
De la 18 ani am muncit în bancă, în relația cu clienții, o muncă destul de stresantă.
De multe ori mai avea câte o colaborare așa că mă mutam de la un job la altul și dupămasa târziu ajungeam acasă, dormeam și apoi mă puneam pe învățat și mă prindeau ore mici în noapte, de atunci am obiceiul de a munci noaptea. Pentru câteva ore libere în plus pe care le foloseam să învăt în sesiune, stăteam la închiderile de lună, proces care ținea de la închiderea băncii cu clienții și pănă către a doua zi către dimineață, mergeam acasă să dorm câteva ore și mă întorceam pentru tura de amiază care începea la 12.
Norocul meu a fost că am avut colegi minunați la IT și pe cât de mare era responsabilitatea procesului de închidere a lunii pe atât era de plăcut să muncesc și să învăț de la ei.
Ritmul ăsta mi-a dat sănătatea peste cap după 5 ani, am lăsat-o mai ușor dar, tot nu m-am putut opri, îmi doream o viață mai bună și știam că atunci este momentul de luptat pentru asta.
Nu am dormit, imi zburau gândurile prin cap la cei care puteau fi buni și nu au fost, le ce le-a folosit? Erau mai mari au simțit mai mult comunismul, pe care și eu mi-l amintesc destul de bine, poate acea perioadă le-a schimbat caracterul, valorile, umanitatea. Dau gândurile astea la o parte, încerc să le păstrez doar pe cele frumoase, cu oameni faini care mi-au devenit prieteni și cu care mă aud cu drag și după 20 de ani.
Când un business se închide rămân relațiile dintre oameni, lucrurile bune împărțite în acel timp și amintirile frumoase.
Cum o iei de la capăt în caz de criză?
M-am gândit că poate un fond de urgență de 3-6 luni, pe care îl anunțăm toți educatorii financiari, nu mai este realist în cazul Covid și în orice criză care este generată de ceva similar, ceva care închide tot și nu știm pentru cât timp, ceva pentru care încă nu avem pârghii economice pentru a reacționa.
Mi-am făcut o cafea și am urcat în birou.
Zilele trecute Periklis mi-a trimis un draft de articol pentru businessprocesses.expert despre cum va fi viața firmelor dupa COVID. Ideea articolului era legată de faptul că cei care supraviețuiesc trebuie să se reorganizeze și să se adapteze sau vor avea șanse mari să nu mai fie pe piață în scurt timp, chiar dacă reușesc să deschidă.
Parcă povestea asta cu blocajul economiei, criza în V sau W, lipsa clienților, lipsa încrederii, lipsa banilor, devine un hău tot mai adânc din care scapă cine poate sau altfel spus cine se reinventează, cine ia totul la modul serios și nu mai face lucrurile după ureche cu ochii pe profit rapid ci pe dezvoltare pe termen lung, cu măsuri de protecție, la modul sănătos.
Dar până să vezi încotro să o iei, economiile te ajută să treci haul, la nivel personal sau de business.
Reinventare, inovare, flexibilitate și mai ce?
Pentru că am dezvoltat și implementat în toată țara programul My money lab, am intrat în contact cu multe grădinițe, dar nu numai, cu multe afaceri care au servicii pentru copii – locuri de joacă, locuri pentru petreceri, afterschool, școli care au cursuri opționale.
Afacerile care se învârt în jurul copiilor păreau cu success garantat, ei bine, acum, toți deținătorii de astfel de afaceri trebuie să supraviețuiască sau să închidă.
Cât de greu este să decizi ce faci mai departe după ce ți-ai investit banii într-o afacere teoretic ”de success” și care acum este închisă.
Ce faci?
- Renunți și (re)deschizi iar afacerea în anul 2021 în ideea că părinții nu vor risca să aducă copiii în grup de copii sau
- Nu renunți, te gândești la toată învestiția pe care ai făcut-o (aranjat spațiul, modificări, dotări, obiecte speciale pentru acest demers și așa mai departe) și plătești în continuare chirie pe un spațiu pe care nu îl folosești? Și banii de unde vin?
Ambele ipoteze se stabilesc cu pixul pe hârtie, având în vedere diferite scenarii de risc și depind de puterea financiară de care dispui, de sursele de bani pe care le mai ai, de economiile pe care încă nu le-ai investit sau cheltuit.
La nivel personal sau la nivel de afacere, situația este la fel de gravă.
De unde toate aceste gânduri?
Cursanții din seria 9 din cursul Tu și banii tăi au primit azi lecția referitoare la economii.
Citește și articolele:
Ce spun participanții de la cursul Tu și banii tăi! Să pornim la drum
70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?
Coronavirus afectează multe locuri de muncă. Aveți bani puși deoparte?
Studiile arată că majoritatea oamenilor nu au economii și majoritatea firmelor nu au un cashflow echilibrat, adică și unii și alții sunt cu un pas în faliment încă dinaintea oricărei crize.
Fiți responsabili! Educați-vă financiar!
Este pentru binele vostru.