Am înființat Financial Parenting în 2017.
Inițial am dorit să îi ajut pe părinți să le ofere copiilor educație financiară sănătoasă, adaptată la valorile lor de familie.
Citește și Nimic nu e intamplator sau cum a luat nastere acest blog
Copilul învață în primii 7 ani de viață din ce facem și nu din ce zicem.
Când există discrepanțe între acestea, lecția predată este viciată din start.
Noi le predăm teoria și uităm că ei învață în primii 7 ani de viață din ce văd și simt, nu din lecții predate cu vorbe frumoase. Este cazul în care practica bate orice teorie.
Emoțiile pe care ei le trăiesc în legătură cu banii, le vor influența relația cu aceștia pe tot parcursul vieții.
Copiii învață din ce ne văd pe noi că facem. În plus sunt influențați și de mediul în care cresc.
Despre importanța primilor ani de viață și modul în care aceștia influențează restul vieții copilului până în stadiul de adult, vorbesc în cursul Copiii și banii dar și în articole și alte materiale distribui pe pagina din social media.
Surpriză de la participanți
Dar am avut o surpriză, părinții care participau la cursuri își doreau cursuri și pentru ei, cursuri de adulți.
Țin cursuri cu grupe mici la care participanții sunt activi, împărtășesc din experiențele lor.
Părinții realizează, în timpul cursului de multe ori, ce văd copiii din comportamentul lor. Ei realizează că vor să dea un alt exemplu dar nu prea știu cum.
Citește și articolele:
Ce văd copiii că faceți cu banii?
Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?
Educație financiară a lipsit din cele mai multe case.
Copiii nu aflau nimic concret despre bani și educația financiară se reducea la:
” e treabă de oameni mari, nu e treaba ta”
”o să ai bani în mână când îi câștigi tu”
”nu avem bani, suntem săraci”
”nu am bani de prostiile tale, tot ce vezi își trebuie”
”banii nu cresc în copaci, trebuie munciți din greu”
”degeaba îți dau bani că numai pe prostii îi dai”
”oamenii cu bani sunt răi și egoiști”
”nu meriți să mă spetesc pentru tine”
Citește și articolul Nu meriți !
La școală nici vorbă de educație financiară. Acum s-a introdus un manual în școală dar este mai degrabă un manual de educație bancară decât financiară.
Citește și articolul Ce era util să înveți la școală despre bani
La mine în familie banii erau un subiect discutat, analizat, explicat. Norocul meu!
Am avut parte de educație financiară
Am crescut într-o familie în care am văzut și mi s-a explicat, cum se fac banii, cum se gestionează banii, cum din bani puțini poți face multe sau din mulți bani poți face puține, cum prioritățile diferă de la un om la altul, de la o familie la alta.
Poate nu a fost chiar întâmplător că viața m-a dus să lucrez la bancă.
Mama a văzut anunțul unui post de ofițer bancar lipit pe geamul unei bănci, în stația de autobuz. Am depus CV-ul și am fost selectată. Așa a început cariera mea în bancă, în momentul în care eu îmi căutam un loc de muncă.
Am văzut multe în relația oamenilor cu banii, una dintre cele mai longevive relații din viața unui om.
Apoi am fost fascinată să văd date la nivel de țară, la nivel de continent, la nivel mondial. Oameni diferiți, în țări diferite, în condiții diferite, cu reacții asemnătoare în relația cu banii.
În continuare am fost curioasă de ce unii oameni fac fraude, spălări de bani, mint, înșeală, își pun viitoru și chiar viața la bătaie din cauza banilor.
Ce pot face și fac bine
Mi-am folosit experiența de 20 de ani de muncă, știința din specializările pe care le-am făcut și informațiile testate, împreună cu informațiile din sute de cărți citite, zeci de cursuri urmate, sute de filme vizionate legate de bani și succes, pentru a le da o formă utilă celorlalți.
Îmi place să vorbesc, îmi place să fiu trainer, știu să organizez informația și să o livrez ușor de înțeles.
Aprecierile participanților și mesajele pe care le primesc și la luni distanță de câte un curs, m-au făcut să dedic acestui proiect mai mult timp decât preconizam.
Am scris câteva cursuri de educație financiară, de 2-3 ore fiecare:
Femeia îndependentă (și) financiar – care pune accent pe blocaje, riscuri, grija față de familie.
Unde sunt banii mei – curs bazat pe administrarea eficientă a banilor, l-am livrat doar la cerere, în companii pentru angajați
Eu și banii mei – un curs care trece prin blocaje, credințe limitative, matematica banilor. A fost livrat la cererea câtorva firme.
Cursurile le-am livrat cu acces liber dar și în cadru organizat, în corporații. Pentru că au fost primite foarte bine, am ascultat nevoile cursanților și așa au luat naștere alte cursuri.
Cursuri noi de educație financiară, cu livrare în 2019:
Evaluează-ți și tu angajatorul – un curs online live, util celor care doresc să aibă succes, indiferent că rămân la stadiul de angajat sau cochetează cu ideea de antreprenoriat.
Tu și banii tăi! Să pornim la drum – un curs intensiv, online, de 6 săptămâni, parcurs în ritm personal de către fiecare cursant. Cursul este destinat adulților și pornește de la relația emoțională cu banii, până la elementele clasice de educație financiară, administrarea banilor, câștig, cheltuire, economisire, investiții etc.
Bine cu mine, în drum spre succes – un curs pentru adulți pe care l-am scris după ce am livrat Femeia independentă (și) financiar. Un curs menit să genereze aha-uri, să conștientizeze și să depășească credințe limitative, să dea motivație pentru o viață mai bună fără frică de succes.