Vă plac sfaturile nesolicitate, trântite în fața voastră? Alea personale de vă strică două zile de somn?
Mda, nici mie. Dar, am învățat să le fac față, sau spate, mă rog…
Dacă ceva mă deranjează rău de tot este să primesc sfaturi nesolicitate. Sunt foarte puține persoane de la care solicit sfaturi și atunci nu doar că le ascult, mi le și notez și mă bucur că le-am primit.
Majoritatea sfaturilor care vin nesolicitate sunt de la persoane care nu au nici o legătură cu subiectul sau care de regulă știu mai puține despre subiect decât cel din mijlocul problemei.
Vouă vă plac sfaturile?
Depinde de la cine le primiți și pe ce ton vă sunt servite.
V-ați luat casă? Înseamnă că vă amintiți sfaturile și opiniile nesolicitate : prea departe și nu ai metrou/autobuz/parc/loc de parcare/ unde să plimbi pisica, puteai mai bine să îți iei altundeva, cu banii ăștia puteai să îți iei X, Y, Z, cred că mai bine luai altceva/altundeva/altcumva etc.
CORECT! Puteai toate astea și totuși, pe banii tăi, pe riscul tău, pe munca ta, îți iei ce îți place și cu siguranță ceva gândit prin prisma valorilor tale.
Dacă sfaturile vin de la cineva care are o casă care vă place o să îi ascultați sfatul cu drag, chiar o să îl solicitați. Persoana respectivă a economisit, și-a dorit, și-a imaginat, a căutat, a analizat piața și a ales ceva ce și vouă vă place – e normal să îi ascultați părerea. Dacă opiniile vin de la cineva care stă în casa părinților sau cea moștenită de la bunica, lăsați-o așa, nici nu vă mai bateți capul.
Sfaturile continuă cu toate domeniile inclusiv referitor la cum îți alegi mașina, cariera, locul de muncă, partenerul, piața de legume, magazinul de pâine, ați prins ideea…
De unde atâta negativism? De unde ni se trage acest model de a comenta în detrimentul bunului obicei de a încuraja?
Aroganță sau logică?
Eu zic că pare aroganță dar de fapt este logică pură ca înainte să vă simțiți afectați de părerile altora să vă gândiți ”cine spune asta?”.
Am citit de curând faptul că venitul unei persoane este influențat de media veniturilor celor trei persoane cu care își petrece cel mai mult timp. Concluzia este că trebuie să ne înconjurăm de oameni care să ne ajute să evoluăm în direcția pe care ne-o dorim.
Cei care nu au nici un plan de dezvoltare pot să comenteze că:
” ai uitat de unde ai plecat” ,
”cum te-ai ajuns un pic ești cu nasul pe sus” ,
”visezi aiurea”,
”banii schimbă oamenii”,
”te dai ocupat și nu mai ai timp de vechii prieteni”,
”numai tu ești deștept” și altele asemenea.
Între 80-90% dintre milionarii lumii sunt la prima generație. Încurajator, nu ? Mulți provin din medii modeste, dar au fost încurajați să își urmeze visul și instinctul. Încurajați și nu descurajați!
Ideea este simplă, pentru ca să reușești trebuie să ai încredere în tine și trebuie să ai în jur oameni care au deja ce tu îți dorești. Ei o să te inspire și poți învăța de la ei, inclusiv din greșelile lor.
Persoane care dau sfaturi sunt peste tot, începând cu prietenii, familia, colegii, vecina pensionară de la parter, domnul cu cățelul din parc. Important este să vă închideți urechile când e cazul și să le deschideți doar când sfatul e primit de la cineva care a trecut pe strada pe care o visați.
Ține cârma dreaptă
O mișcare cu un grad a direcției unui avion, vapor sau automobil nu se simte, dar la distanță mare destinația va fi cu totul alta.
Pentru ca să vă atingeți obiectivele financiare încercați să :
• vă stabiliți obiective SMART, realiste;
• definiți un buget și destinații controlate pentru bani;
• faceți diferența dintre investiții și cheltuieli;
• vă înconjurați de oameni pe care îi admirați și cereți-le sfatul;
• investiți timp în dezvoltare personală;
• nu vă lăsați influențați de sfaturi neavizate și nesolicitate;
• vă revizuiți planul de atingere a obiectivelor și ajustați-l din mers când este cazul;
Succesul financiar este un obiectiv de atins de către oricine este dispus să muncească pentru asta atât cât este nevoie și să învețe să aplice regulile de construire a bunăstării. Despre acestea în multe alte articole.
Vă recomand să îi ajutați pe copii să fie atenți la ei, la dorințele lor, la viața lor, să deosebească sfaturile utile de cele care îi opresc din drum. Dați-le aripi și încredere!
Fiți voi un exemplu. Discutați astfel de situații, alegeți partea bună și arătați-le cum să administreze partea de care nu au nevoie.
Este un proces de învățare, și noi încă învățăm.
Uneori ne împiedicăm de ego-ul nostru atunci când primim un sfat, dar dacă ne uităm ”cine spune asta” o să ne dăm seama că trebuie să gândim de două ori ce am auzit, chiar dacă e sare pe rană, în final e de bine.
Să fim înțelepți și înconjurați de oameni care să ne ajute să ne creștem valoarea.

2019, cu specialiștii lui R Kyiosaki
Îți recomand să citești și articolele:
Oamenii de succes investesc în educația lor
De ce când vrei să schimbi ceva este greu?