5 acțiuni ca să îți planifici succesul încă din prima lună a anului

5 acțiuni ca să îți planifici succesul încă din prima lună a anului

5 acțiuni ca să îți planifici succesul încă din prima lună a anului

1280 853 AnaMaria

Luna Ianuarie este perfectă pentru ca să ne facem planuri, iar luna Decembrie este luna în care evaluăm dacă anul care a trecut a fost încununat de succes sau nu.

Știi care este ziua cea mai amăgitoare a fiecărui an?

Succesul este diferit la un om la altul, unii își propun un nou loc de muncă, alții o funcție mai înaltă, alții vor mai mulți bani, alții mai mult timp, alții recunoaștere și așa mai departe. În plus, succesul nu ține doar de zona profesională (sau ar fi trist să fie așa), viața noastră personală trebuie să cântărească în balanța succesului la fel de mult, fericirea, mulțumirea, împlinirea sunt complementare celorlalte roluri.

Primul pas în a obține ceva este să știi ce vrei.

Cei mai mulți oameni nu ar avea un răspuns clar dacă îi întrebi ce își doresc, cum își măsoară succesul, ce îi motivează, care sunt obiectivele lor.

5 acțiuni pe care ți le propun încă din prima lună a anului, pentru succes:

Ia o foaie de hârtie, găsește un loc confortabil și câteva minute doar pentru tine, îți spun că merită din plin.

  1. Fă-ți o analiză personală.

Cine ești tu?

Care sunt rolurile tale?

Care este prioritatea lor?

Cum definești succesul în fiecare rol pe care îl ai în viața ta?

Poți fi un angajat model și să ai succes, dar cât de mult contează dacă îți pierzi persoanele dragi sau ești departe de familie?

Poți fi o mamă excelentă, dar asta nu înseamnă că rolul de soție, prietenă, femeie trebuie lăsate deoparte.

Înainte de copii cariera este pe primul plan. Timpul trece și vrei o familie, așa că rolul de iubită și soție prinde prioritate. După ce vine copilul rolul de părinte este fruntaș pentru câțiva ani. Și este normal ca aceste roluri să își schimbe ponderea, important este echilibrul.

Pentru o astfel de analiză, te poate ajuta ROATA VIEȚII.

Poți folosi modelul propus de Tony Robbins sau o adaptezi cum dorești.

Desenează un cerc mai mare, înauntrul lui cercuri concentrice mai mici, apoi taie din el felii ca o pizza. Fiecare felie reprezintă o zonă importantă din viața ta: familie, prieteni, carieră, bani, distracție, dezvoltare personală, sănătate, timp liber etc.

Ajută-te de cercurile concentrice ca să evaluezi gradul de satisfacție pentru fiecare dintre aceste zone, de la centru către marginea mai lată, colorează zona pe care o consideri ca grad de satisfacție, la final vei avea o ”pânză de păianjen” echilibrată sau dezechilibrată.

De exemplu, după ce faci evaluarea personală, poți vedea că ”felia” de la carieră și bani este mai plină, în schimb timp liber și sănătate sunt mai goale. Sau feliile cu prieteni și timp liber sunt pline, în timp ce carieră și bani sunt cam goale.

Pentru o viață de succes, zonele importante pentru noi trebuie să ajungă într-un echilibru, după un astfel de exercițiu îți dai seama pe ce trebuie să pui accent în anul pe care tocmai îl planifici.

  1. Stabilește-ți prioritățile

În urma exercițiului de mai sus îți poți stabili priorități pentru anul care urmează.

Ce este important?

Ce ai neglijat?

Pe ce trebuie să te concentrezi?

Cantitatea de energie de care dispunem este limitată, la fel este și timpul nostru. Oricât de mult am vrea să le facem pe toate, cel mai probabil nu vom reuși așa că trebuie să alegem.

La ce spui nu și la ce spui da? Ce va conta la finalul anului?

Dacă te apuci de toate, te apuci de nimic. Fă o listă cu top 5 priorități în acest an și concentrează-te pe ele.

  1. Decide

După ce ai ajuns la lista ta de priorități, decide și ia-ți angajamentul tău pentru tine că te vei ține de acele priorități, ce contează pentru tine și viitorul tău și al familiei tale este mai important decât rutina de zi cu zi în care toți sunt prioritate și tu ești la coada listei.

Acum fă din ele obiective. Pune-le pe o foaie de hârtie ca să nu rămână la stadiul de dorințe și vise.

Următoarea acțiune este să îți faci un plan de bătaie, pas cu pas, ce trebuie să faci ca să îți îndeplinești obiectivele?

  1. Găsește sprijin

Pune-ți obiectivele pe o listă și lasă-o la vedere.

Îți poți face un visionboard cu imagini și cuvinte reprezentative, pune-l la vedere, important este să nu te iei cu activitățile de zi cu zi și să uiți fix lucrurile care contează.

Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, analizează, caută și găsește, de exemplu:

– obiectiv:

– dezvoltare profesională – caută cărți, cursuri, certificări, mentori etc

– dezvoltare personală – găsește un coach, un psihoterapeut, terapii individuale sau de grup, cursuri ținute de psihologi, cărți și cluburi de carte, dezvoltă un hobby etc

– timp liber – verifică zonele din viața ta care îți ocupă cel mai mult timp, găsește căi de a eficientiza și de a câștiga timp;

– sănătate – găsește un prieten cu care să mergi la sală și care să tragă de tine când vrei să te lași, învață să gătești – caută cursuri și prieteni care au această pasiune sau chiar probleme de sănătate similare (dacă ai nevoie de mâncare fără gluten, fara lactoză etc).

Fie că vrei să te lași de fumat, de dulciuri, vrei să slăbești, vrei să te hrănești sănătos, să dezvolți o pasiune, să începi o afacere, orice te scoate din zona de confort se va dovedi dificil, așa că un grup de sprijin sau o persoană care te cunoaște și ține la tine, poate face diferența dintre a te da bătut și a ieși din zona de confort.

  1. Evaluează, adaptează, re-evaluează

Ca să nu te trezești la finalul anului că a mai trecut un an și nu s-a întâmplat mare lucru, evaluează-ți obiectivele cu regularitate. Stabilește tu dacă asta înseamnă lunar, al două luni, la trei luni, la jumătatea anului, în funcție de obiectiv și de nevoia de a-l modifica pe parcurs.

Adaptează pe parcurs și dă dovadă de flexibilitate. Se zice să țintești luna că și dacă nu ajungi la ea, măcar ajungi la stele. Ei bine, se poate întâmpla ca tu să țintești o stea și să ajungi la lună.

Cât timp ai evaluarea ta și a priorităților tale, apoi obiectivele și măsura personală a succesului, șansele sunt ca la final de an să te bucuri de realizările tale, pentru că ai avut un ghid pe care ți l-ai personalizat, apoi ai ținut cârma dreaptă cum se zice. Modelul acesta te ajută să eviți frustrările, să spui da și nu acolo unde contează pentru tine, la modul corect și pentru tine și pentru cei din jur.

Vei avea parte de sprijin și înțelegere?

Nu întotdeauna, așa că este bine să te pregătești și să nu îți schimbi prioritățile după părerea celorlalți, motivează-te să te ții de planurile tale pentru că tu umbli în papucii tăi, iar succesul sau eșecul vor fi pe ”nota ta de plată” de la finalul anului.

Vă doresc să aveți parte de un an minunat, mult mai bun decât l-ați planificat!

Photo cover by Ekaterina Bolovtsova from Pexel

 

Leave a Reply