De la primele recomandări referitoare la importanța statului acasă am stat acasă.
Am făcut planuri și ne-am făcut aprovizionarea, despre asta am scris aici: Isteria coronavirus și proviziile
și în Thrive România Cum să te pregătești de izolarea la domiciliu
Pentru că amândoi suntem organizați am împărțit munca, fiecare după cum se destresa mai bine ca să o spun pe cea dreaptă.
Eu am făcut ”curățenie generală” în cămară și am aruncat ce era expirat, am scos în față ce trebuie folosit cât mai curând, am reorganizat produsele și am făcut loc pentru produse noi, am făcut lista de produse de uz îndelungat și conserve.
El a făcut lista cu meniuri și lista de cumpărături, despre asta am scris aici: Menu, Shopping List and Ideas for Cooking During Coronavirus
După ce ne-am liniștit cu proviziile, eu am întors casa pe dos. Am făcut curățenie generală cu spălat de geamuri și perdele, mutat mobila de la loc, dezinfectat fiecare colț apoi au urmat dulapurile, am mai lăsat câteva ca să am activitate.
Am făcut câteva interviuri pentru Thrive Global Romania și informațiile de la ceilalți specialiști m-au ajutat mult.
De exemplu, de la Psiholog Laura Dima am învățat să accept că este o pierdere vechiul mod de viață și am nevoie de timp ca să mă adaptez la noua realitate. Noi oricum muncim de acasă și izolarea nu ne afectează foarte mult din punct de vedere al statului acasă, gătit, organizat timp împreună dar nu putem să nu fim îngrijorați în legătură cu ce va fi.
Tot de la Laura am aflat că fiecare persoană are propriul mecanism de a accepta și a se adapta la noua viață așa că îmi accept sentimentele, vorbesc despre ce simt, cum simt, ce gânduri am și am grijă și de familia mea, de sentimentele lor, de grijile lor.
Articolul cu sfaturile primite de la Psiholog Laura Dima îl puteți citi aici Psihologul ne învață cum să trecem cu bine perioada de izolare
De la Psiholog Gabriela Maalouf am învățat despre cum să avem grijp de sănătatea noastră emoțională, despre cum să protejăm sănătatea emițională a copiilor și despre rolul terapeutic al jocului în relația cu copilul.
Citiți interviul cu Psiholog Gabriela Maalouf aici: Ce sa facem pentru sănătatea emotională a copiilor în perioada de izolare
M-au ajutat în ulimele zile și întâlnirile pe care le-am avut cu comunitățile din care fac parte deja de ceva timp, mi-au dat senzația de normalitate, de viață socială, de viața merge mai departe.
Ce nu mai fac începând de luni?
Gata, am înțeles că lucrurile se schimbă, că îmi pot accepta emoțiile și pot merge mai departe cu viața, așa cum arată ea în noul model.
Ce nu o să mai fac? Nu mai tratez timpul ca o resursă ieftină și la îndemână pentru că nu este.
Dacă ne gândim bine este resursa care nu se mai întoarce niciodată.
Drept urmare o să fac lucrurile altfel și anume:
Reduc timpul de muncă.
Am lucrat câte 10 ore pe zi. Nu știu dacă chiar a fost nevoie (eu zic ca da) sau doar am găsit un mecanism de a avea senzația de control într-o perioadă în care pierdem controlul.
Comunitățile s-au mutat în online cu întâlnirile lor și m-au solicitat să intru și să răspund la întrebările legate de bani, o grijă importantă în această perioadă.
Am fost solicitată de către Institutul Bancar Român să scriu și să susțin un curs online pentru copii. Am lucrat două săptămâni să gândesc structura apoi să scriu lecțiile, metodologia, manualul copiilor, teme și exerciții, un concurs, o scrisoare pentru părinți.
Am înregistrat două cursuri, pe unul l-am lansat deja, este un curs iubit de părinții care l-au văzut la sală:
OFERTA LANSARE CURS INTELIGENȚA COPIILOR ȘI SUCCESUL ÎN VIAȚĂ cu 60%reducere
Am gândit mai multe interviuri, cu diverși specialiști, cu lucruri care vă pot ajuta în această perioadă.
Stau mai mult cu familia mea.
Copilul vrea mai mult timp cu mine. Înțelege când am filmări și cursuri online dar totuși vrea mai mult timp. Lucram noaptea ca să fiu cu ea ziua, să gătim, să ne jucăm, să facem teme, să citim, să facem jocuri de rol și diverse experimente. Oricum și tatăl ei se ocupă mult de ea ca să îmi dea mie timp pentru toate sedințele, cursurile, activitățile mele.
Mă odihnesc.
Eu dorm și știu cât este de important somnul. Totuși, de când cu izolarea mă culc târziu și mă trezesc foarte devreme, pentru prima oară în viața mea mă trezesc pe la 6-7 fără alarmă. Nu mai pot să dorm așa că mă apuc de scris ceva.
Citesc mai mult și nu doar cărți de specialitate.
Citesc câte 4-5 cărți pe lună, dintre care maxim 2 nu sunt legate de bani, educație financiară, risc, parenting. Acum vreau să îmi cresc creativitatea așa că voi citi mai mult din alt fel de cărți.
O să mă uit la filme.
Noi nu avem HBO, nici Netflix, iar filmele pe care le-am văzut cap coadă de când am început financial parenting sunt puține și de regulă văzute la cinematograf. Televizorul este pentru desene în limba engleză: Ben și Holly, Peppa Pig, Caillou, George, Little Pricess, Masha și ursul (astea in rusă ne plac cel mai mult chiar dacă nu înțelegem nimic în rusă).
O să fac cursuri pentru care nu am avut timp
Am văzut zilele astea cursuri, multe cursuri online gratuite. Din tot ce am văzut maxim 20% aveau valoare, restul erau gratis și fix atâta făceau. Știu că trebuie să ieșim online, trebuie să fim prezenți, trebuie să arătăm că existăm dar nu oricum, nu fără să livrăm valoare, nu fără un mesaj coerent, nu fără respect pentru timpul celor care vin spre noi.
Plătesc bani pentru cursurile pe care le fac și îmi dau seama că de la un moment dar resursele gratis de la îndemână nu mai ajung. Pentru mine educația este una dintre valorile de bază din viața mea, așa că banii sunt investiți în educația mea și a familiei mele.
O să lucrez la planurile mele pe termen lung
Editez acum o carte pe care am scris-o. Este un domeniu nou pentru mine și îmi place tot procesul, asta poate și pentru că am găsit un editor care îmi place foarte mult și fac parte dintr-o echipă de lucru excepțională. Imi ia mult timp dar este un proces incredibil, sper să iasă o carte foarte frumoasă și interesantă.
O să dezvolt noi proiecte în zona de organizare, metodologie și risc operațional pentru companii, zona în care am adunat peste 10 ani de experiență și știu că pot face o diferență. Dacă nu știți despre această zonă de specializare pe care o am și o iubesc, găsiți informații aici: Business Processes
După această criză vor fi multe firme care nu vor mai deschide porțile dar cele care le vor deschide au nevoie să se reorganizeze, să se adapteze la noul model de business pentru a crește eficiența și profitul, pentru a fi pregătite pentru următoarele crize.
Îți recomand și articolele:
70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?
Ce spun participanții de la cursul Tu și banii tăi! Să pornim la drum…
Fă o prioritate din interesul tău pe termen lung
Fiți bine! Stați acasă!
Faceți planuri pentru perioada care va urma.
Va veni și ziua în care trebuie să ne scuturăm și să facem față pagubelor din această perioadă, să fim pregătiți.