Ți se pare că muncești mult pentru puțin?
Sau poate nu ți-ai pus întrebarea și acum îți dau eu de gandit: oare câștigi cât meriți?
Văd oameni valoroși, loiali comaniei, care fac cât munca a cinci oameni și care sunt lăsați la urmă în privința banilor.
Știu manageri care au încercat să crească salariile celor din echipă și răspunsul primit de la responsabilii de resurse umane din companie a fost ”au o ofertă altundeva?”. Pe principiul dacă nu cere lasă că merge și așa. Pe termen lung este o idee păguboasă pentru companie, pe de altă parte sunt companii care vor tot timpul personal nou, cu alte idei și eventual mai prost plătit când se poate, așa că o rotație mare de personal nu îi deranjează – totuși sper că nu ești într-o astfel de companie, așa că citește mai departe.
Cei care sunt mai vechi într-o companie pot fi dezavantajați, iar cei nou veniți să fie plătiți mai bine sau să aibă un pachet de beneficii mai convenabil.
În loc să îl invidiezi pe colegul care este plătit mai bine sau să ai resentimente față de șeful care nu vede cât efort depui, mai bine învață cum să îți negociezi salariul.
În loc să îți cauți alt loc de muncă mai bine încearcă să obții salariu mai mare, o funcție mai bună sau alte beneficii în locul în care ești dacă banii ar fi singurul motiv de nemulțiumire pe care îl ai și care te-ar face să pleci.
1. Află care este nivelul salariului pentru jobul tău, pe piață.
Verifică anunțurile de recrutare și platformele unde sunt specialiști în resurse umane sao postări de joburi, dacă ai noroc poți găsi chiar și studii pe anumite zone de activitate cu grila de salarii minime și maxime, cât să îți faci orientativ o părere.
Ia în calcul studiile pe care le ai, experiența acumulată și orice alte avantaje care ți-ar aduce un salariu mai mare la acest angajator sau la alt angajator.
Dacă simți că cererea de pe piață s-a modificat și ai nevoie să mai adaugi o specializare în portofoliul tău poți aștepta momentul negocierii până când mai faci un curs sau o specializare, sau poți cere angajatorului să îți plătească formarea profesională, este un câștig de ambele părți.
2.Pregătește-te serios pentru discuția cu angajatorul
Pregătirea acoperă mai multe aspecte.
Un aspect important este motivul pentru care ceri mărirea de salariu.
Simplul motiv că ”pe Ionuț care a venit de două luni îl plătești mai bine” nu o să conteze, discuția o să se încheie mai repede decât a fost deschisă și te mai alegi și cu câteva bile negre pentru atitudine, chiar dacă ai dreptate.
Nu o să conteze:
- nici faptul că ai datorii (în care singur te-ai băgat, apropo),
- nici că ți-a crescut rata la credit sau factura de curent,
- nici că ți-a crescut familia,
- nici că a crescut inflația (știe și angajatorul asta pentru că îl arde la buzunar la fel ca pe tine),
- nici că ai adoptat trei pisici pe care trebuie să le hrănești,
- nici măcar faptul că vrei să vizitezi Parisul, toate dar TOATE astea sunt fix problema ta din punct de vedere al angajatorului chiar dacă pentru tine sunt nevoi și dorințe reale.
Ce o să conteze fără doar și poate?
Rezultatele pe care tu le aduci în companie, gradul tău de implicare, modul în care tu faci lucrurile mai bine, mai corect, mai altfel, felul în care ai rezolvat situații dificile, situațiile în care ai dat mai mult decât ți s-a cerut, felul în care colaborezi și evident banii pe care firma îi câștigă plus banii pe care îi salvează prin faptul că TU ești acolo angajatul lor.
Toate acestea prezentate corect într-un scurt raport (scris ți-aș recomanda), o să fie analizate și vor conta.
Adună argumente astfel încât angajatorul să fie de partea ta și să vrea să te răsplătească.
Un alt aspect pe care trebuie să îl pregătești va fi partea emoțională.
Du-te la discuție ca și cum te-ai întâlni cu un prieten, chiar dacă nu este așa.
Nu porni cu gînduri negative ”degeaba mă duc” sau ”nu mă aleg cu nimic și mă mai ia apoi și la ochi” sau ”nu merit” sau orice de genul acesta. Aceste ganduri îți scad vibrația și șansele de succes o să fie sufocate, pe bune, mai bine nu te mai duce că ești în fața unei profeții autoîmplinite. Schimbă-ți atitudinea și du-te când te-ai pregătit.
Important este să alegi momentul potrivit, eventual să îți anunți intenția și să stabilești întâlnirea ca pe o ședință importantă, pentru că așa și este. Nu la finalul unei ședințe să zici ”apropo, vreau și eu bani mai mulți..”, și nici când șeful tău are o problemă urgentă și te ascultă eventual printre două telefoane și alte întreruperi. Mai bine spui ”revin când aveți timp pentru acest subiect” și ori lasa telefonul și te ascultă, ori îți dai seama că întâlnirea cu tine nu este importantă și îți regândești planul de carieră.
Tu te duci să te vinzi cum s-ar zice, așa că fă-o cu tot sufletul și scoate la iveală ce ai mai bun.
Lasă ideile de genul ”sunt aici de atâția ani, doar vede ce fac, dar nu vrea să mă plătească mai mult sau oricum nu crede că merit mai mult” că nu te ajută și nici nu sunt adevărate.
La discuție trebuie să păstrezi o atitudine de respect, cu un zâmbet pe buze și un ton liniștit.
Amintește-ți că nu te duci să furi, nu te duci să ceri ce nu ți se cuvine, sunteți parteneri și fiecare are interesul ca relația voastră să fie corectă.
3.Învață să negociezi
Pregătește-te în cazul unui refuz să:
- Înțelegi care este motivul
- Vii cu o contraofertă.
Dacă motivul este că vii târziu și pleci devreme, că nu te implici la fel ca alții sau orice altceva ce ți se impută nu reacționa negativ ci ia seama de ce ți s-a spus și propune remedierea situației, arată-ți interesul pentru a fi angajatul model de care firma are nevoie.
Dacă răspunsul este ”nu acum”, evident discuția trebuie dusă elegant către ”atunci când și cum”. S-ar putea să ai un plan de bătaie sau s-ar putea să înțelegi că nu ai șanse de a evolua profesional sau financiar în această companie și prin urmare cel mai bun lucru de făcut este să îți faci un plan de plecare, în liniște, ca să pleci la mai bine.
Dacă motivul este că firma nu are bani pentru salarii, dar angajatorul îți recunoaște meritele și vrea să știe că ești mulțumit/mulțumită nu pleca cu plasa plina de cuvinte frumoase, evident contează aprecierea dar asta nu îți plătește ratele, să fim serioși.
Ce să faci?
Cere o altă funcție, mașină de serviciu, mai multe zile libere, sau decontarea transportului, tichete de vacanță, abonament medical privat, pentru tine și familie, zile de lucru de acasă sau orice crezi că te-ar avantaja și angajatorul ar putea oferi.
Întotdeauna ia în calcul situația firmei ca să înțelegi când și dacă este momentul să ceri și cât să ceri. Nu uita totuși că reponsabilitatea pentru mersul bun al companiei, deciziile financiare, strategia de afaceri nu este în mâna ta așa că sacrificiul tău trebuie să aibă sens, nu reacționa la șantaj emoțional (da, există și din acesta) ci gândește-te la planurile tale de viitor.
Îți recomand să fii conștient/conștientă că tu trebuie să produci bani pentru companie și cu cât produci mai mulți bani cu atât ești mai valoros/valoroasă. Dacă simți că deja faci asta urmează doar să te pui în valoare.
Simți că încă nu știi de unde să o apuci?
Poți vorbi cu un coach de carieră.
Eu te pot ajuta cu o recomandare de curs care te ajută să îți organizezi informațiile pentru negociere sau pentru a-ți schimba jobul, curs testat deja și care știu că a ajutat multe persoane, îl găsești AICI
Îți recomand să citești și articolele:
Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !
Fluturașul de salariu, înțelege diferența dintre salariul brut și net
Creditele de nevoi personale, între iluzie și realitate
Cum mi-am construit norocul. astăzi pe la ora 10
Femeile suferă de sindromul diademei