Inflația: ce este și cum te afectează?

Inflația: ce este și cum te afectează?

1280 851 AnaMaria

Toți ne speriem când auzim că iar crește rata inflației, dar nu toți știm ce înseamnă asta și cum ne afectează.

Sunt perioade de timp în care prețurile cresc, cum ar fi prețul cireșelor la început de sezon, sau prețul căpșunilor în extrasezon. Totuși diferența este că în perioadele de inflație nu cresc doar câteva prețuri punctual, de regulă cresc cam toate prețurile la produse și servicii.

Să începem cu începutul:

Ce este RATA INFLAȚIEI?

Inflația înseamnă o creștere.

Când prețurile cresc ne permitem cu aceeași bani să cumpărăm mai puțin și asta nu are cum să ne placă.

Rata inflației reprezintă modificarea prețurilor de consum dintr-o perioadă față de o perioadă precedentă, adică rata lunară a inflației anunță cu cât a crescut prețul unui coș de consum de la o lună la alta, cum ar fi luna trecută față de luna precedentă.

Rata anuală a inflației compara prețurile dintr-o lună a acestui an cu aceeași lună din anul precedent.

Când auziți știrile fiți atenți față de ce perioadă e calculată, când vorbim de alimente de sezon de regulă auzim despre rata inflației comparând prețurile cu cele din anul precedent. În alte cazuri știrile ne pot informa că ”față de luna trecută prețul la pâine/ energie… etc a crescut cu x%”

Adică dacă ai cumpărat o ciocolată cu 10 lei, cu o inflație de 8% aceeași ciocolată o să coste 10 lei și 80 de bani. Știu. nu pare mult, dar la un coș săptămânal de cumpărături de 300 lei de exemplu o să plătești acum 330 lei, și la nivel de lună doar acel coș de cumpărături pe care îl faci o dată pe săptămână înseamnă un plus de 120 lei pe care să îi scoți din buzunar pentru aceleași produse.

Ce făceai cu acei 120 lei? Ieșeai la o cină cu prietenii, comandai cina într-o seară, îți plăteai factura de telefonie mobilă, îți plăteai o asigurare privată de sănătate sau orice altceva. Acum va trebui să renunți la acel produs sau serviciu pentru a acoperi creșterea prețurilor la produsele și serviciile de care nu te poți lipsi.

Este foarte important să îți calculezi banii și să îți ajustezi bugetul la noile prețuri, asta în cazul cel mai probabil că veniturile tale nu cresc în același ritm.

           Depre BUGET am scris câteva articole, îți recomand să le citești pe acestea:

Bugetul, restricție sau libertate?

5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

 

Există anumite criterii bine definite de culegere a datelor din piață pentru calculul inflației menționate pe site-ul INS, din diverse canale de vânzare, în funcție de natura produselor și alte caracteristici specifice. Sunt peste 1000 de produse din toate gamele: servicii, produse alimentare, produse nealimentare, produse zilnice, produse de folosință îndelungată și așa mai departe, care se regăsesc în obiceiul de consum al familiilor.

Bineînțeles că familiile pot fi diferite și modelul lor de consum diferit, însă eșantionul de produse și servicii este suficient de divers cât să fie relevant.

Cine face aceste analize și calcule? Institutul Național de Statistică.

În rapoartele pe care le publică INS și care sunt gratuite, le poate citi oricine, sunt explicați termenii și metodele prin care se fac aceste evaluări și calcule ale ratelor, indicilor și așa mai departe.

Când crește rata inflației?

Sunt mai multe situații care generează inflație, fără să fac din acest articol o lecție de economie vreu să vă amintesc câteva:

Când cererea pentru anumite produse crește susținut pe o perioadă de timp. 

Ieșirea din pandemie a generat o creștere a domeniului de servicii care a fost amorțit și limitat mult timp.

Când scade oferta comparativ cu cererea.

Acesta este și un motiv de discuție zilele acestea dacă Ucraina nu mai poate furniza produse și relațiile comerciale cu Rusia se închid, pe piață pot apărea zone cum ar fi cea a cerealelor, a gazelor naturale și altele care să nu fie acoperite de producția internă și astfel se va apela la alte piețe mai scumpe și astfel de la câteva produse de bază să crească multe alte produse.

Când un produs are o cerere mare piața va duce prețul în sus, uneori se pot crea și bule cum a fost bula imobiliară din 2018 când prețurile ai luat-o razna și cererea era susținută de frica oamenilor că nu se mai oprește creșterea și trebuie să cumpere acum, chiar dacă prețul era nerealist.

Creșterea prețului la energie și combustibil va duce la o creștere generalizată a prețurilor prin transferul costurilor produsului de bază (energie, combustibil, etc) asupra lanțului de producție, distribuție și la final către cumpărător, adică către mine și către tine.

Ar mai fi și alte motive care influențează inflația: banii de pe piață, accesul facil la bani, reducerea dobânzilor la credite, creșterea salariilor în sistemul de stat sau al pensiilor, ”aruncarea” în piață cu bani care vor duce la consum mai mare, cerere mai mare și apoi inflație prin creșterea prețurilor.

Când și cum scade rata inflației?

Piața se reglează de la sine și uneori (sau deseori) guvernul prin pârghiile pe care le are va ajuta la scăderea indicelui cum ar fi de exemplu prin plafonarea unor prețuri la energie sau combustibil, reducerea TVA-ului sau a unor procente de impozite și taxe, acordarea de facilități, acoperirea – subvenționarea unor prețuri la materii prime de bază etc.

Există și perioade de deflație, cum au fost anii 2015 și 2016 cu inflație negativă, în timp ce 2014 și 2017 au avut o inflație de 1%.

Altfel spus nu o să fie tot timpul rău sau tot timpul bine. 

Perioadele de timp în care ”suntem în bani” cu perioadele de timp când trebuie ”să mai strîngem un pic cureaua” se vor alterna în timp, important este să fim chibzuiți în ambele perioade.

Inflația nu doar că te face să cumperi mai puțin cu aceeași bani, dar odată cu creșterea prețurilor pe piață și cu valurile care se fac în mișcarea banilor se va modifica și dobânda la creditele tale (pentru creditele cu dobândă variabilă bineînțeles).

Citește și articolul: Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

inflatie, idei, calcule educatie financiara, bani

sursa foto Pexels

Ce poți să faci în perioadele cu inflație mare ca să treci cu bine de ele?

Dacă ai bani nu-i ține la saltea sau în bancă, investește-i în ceva ce le păstrează valoarea sau în ceva ce aduce un câștig peste procentul de inflație estimat.

Nu te speria și nu arunca banii în instrumente speculative și cu risc mare, care promit câștiguri potențiale foarte mari. Acel cuvânt potențial ar trebui să te alarmeze, potențial există și să câștigi mult dar și să pierzi toți banii.

Informează-te și nu lua decizii după ureche sau după păreri neavizate. Sunt educatori financiari specializați pe zona de investiții, sunt consultanți financiari urmărește-i și învață de la ei cum să faci investiții inteligente.

Verifică-ți obiceiul de consum și adaptează-l astfel încât să te încadrezi în banii pe care îi ai ca să nu faci datorii. Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma. Nu cheltui bani pe care nu îți permiți să îi cheltui sau bani pe care i-ai adunat cu alt scop. Chiar dacă unii fac spectacol ca să se dea mari tu vezi-ți de treaba ta, pe termen lung ai mai mult de câștigat cu această atitudine echilibrată.

Apropo de datorii ar fi o idee bună să strângi un pic mai mult cureaua și să plătești anticipat din creditele pe care le ai, dobânda lor va crește odată cu piața.

Verifică la bancă dacă nu există produse de refinanțare a datoriilor mai convenabile pentru tine.

Dacă ai credite pe indicele Robor o idee ar fi să faci refinanțare pe indicele IRCC, până acum s-a dovedit mai mic decât indicele Robor deci și dobânda creditului ar fi mai mică. Dobanda este formată din indice + marja băncii care este fixă. Dacă găsești credite pentru refinanțare cu dobândă fixă ar fi o idee bună să apelezi la ele pentru a te pune la adăpost de efectul inflației pentru următoarea perioadă. Despre ce este IRCC am scris AICI.

Încearcă să îți crești veniturile, fie printr-o creștere salarială dacă se poate, fie prin adăugarea altor surse de venit.

Mult succes în tot ce faci!

Educă-te financiar. Planificarea și chibzuința trebuie să fie cuvintele tale de bază.

O să treci cu bine și de perioadele de inflație și de crizele financiare și de orice crize la nivel personal care nu te vor mai lua pe nepregătite.

Photo cover by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/red-cherry-fruit-109274/

Îți recomand să citești și articolele:

IRCC, Robor, Marja băncii – ce sunt astea și de ce îți crește ție rata la credit?

5 întrebări pe care să ți le pui înainte să cheltui bani aiurea

Relația mea cu banii și recomandările mele înainte de a lua un credit

Curs video: Și tu poți să faci economii!

Curs înregistrat: De ce cheltuim bani aiurea?

Leave a Reply